Wat doet een preventie-assistent?
De (paro)preventie-assistent is een tandarts-assistent met een aanvullende opleiding. Hij/Zij richt zich op het voorkómen van tandheelkundige problemen als gingivitis (tandvleesontsteking) en parodontitis (tandvleesonsteking met kaakbotontsteking). Hij/zij controleert de staat waarin het tandvlees verkeert en corrigeert daar waar nodig het poetsgedrag, geeft patiënten instructie, voorlichting en voert gebitsreinigingen uit. Bij kinderen sealt hij/zij indien nodig blijvende kiezen. Deze worden dan preventief voorzien van een beschermende laklaag.
De preventie-assistenten van TandPunt Mondzorg hebben bij UMC St. Radboud in Nijmegen een officiëel erkende-opleiding preventie-assistent gedaan. Zij voldoen dus aan de strengste eisen.
Het verschil tussen de preventie-assistent en de mondhygiënist?
Vaak krijgen wij de vraag wat het verschil is tussen de preventieassistent en de mondhygiënist. Daarom hebben wij in het kort beschreven wat de taken zijn van beide beroepsbeoefenaars.
Taken van de preventie-assistent:
- Uitvoeren van een plaquekleurtest
- In kaart brengen van conditie tandvlees (PPS-score)
- Verwijderen van tandsteen en tandplaque boven het tandvlees
- Polijsten van tanden en kiezen
- Bleken van tanden en kiezen
- Sealen van blijvende kiezen
- Aanbrengen van fluoride
- Voorlichting en instructie geven over gebitsverzorging
- De werkzaamheden en bevoegdheden van de Paro-preventie-assistent liggen tussen die van de preventieassistent en de mondhygienist in.
Taken van de mondhygiënist:
- In kaart brengen van conditie tandvlees (parodontiumstatus)
- Verwijderen van tandplaque, aanslag en tandsteen boven en onder het tandvlees
- Gladmaken van worteloppervlakken, boven en onder het tandvlees
- Geven van advies en voorlichting over onder andere het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen (gingivitis en parodontitis) en voedingsgewoonten
- Uitvoeren van een plaquekleurtest
- Sealen van blijvende kiezen
- Aanbrengen van fluoride
- Voorlichting en instructie geven over gebitsverzorging
- Polijsten van vullingen
Het belangrijkste verschil is dat een mondhygiënist een HBO-opgeleide paramedicus is. De taken die de mondhygiënist uitvoert zijn ook in eerste instantie gericht op de preventie – het voorkomen van tandvleesproblemen en gaatjes in het gebit (cariës). Daarbij is de mondhygiënist gespecialiseerd in de behandeling van ernstige gevallen van tandvleesaandoeningen zoals gingivitis en parodontitis.
Kortweg zou je kunnen zeggen dat het werk van de mondhygiënist begint waar het werk van de (paro)preventie-assistent op moet houden in gevallen waarbij sprake is van ernstige tandvlees/kaakbot aandoeningen.